Capoeira

CAPOEIRA ANGOLA

Capoeira angola on vauhdikas afro-brasilialainen laji, jossa itsepuolustus, tanssi, akrobatia, musiikki sekä kulttuurin juuret yhdistyvät luovalla tavalla. Capoeiraa pelataan pilke silmäkulmassa ja laji sopii kaiken ikäisille. Capoeira on syntynyt Brasiliassa. Laji on fuusioitunut rikkaasta kulttuuriperimästä afrikkalaisten orjien, Brasilian alkuperäisväestöjen sekä muiden marginalisoitujen ryhmien taistellessa kansalaisoikeuksistaan Portugalin siirtomaavallan aikana. Lajiin on sulautunut piirteitä sekä herrasmieskäytöksestä että eloisasta katukulttuurista. Capoeira angolaksi nimetty suuntaus korostaa sekä vaalii lajin afrikkalaisia juuria. Lajin dynaamisuus ja eleganssi tulevat erityisesti esiin rodassa eli piirissä, jossa capoeiraa pelataan musiikin säestämänä. Nykypäivänä capoeira angola on myös sosiaalinen liike, jossa tärkeitä arvoja ovat eri ikäisten, sukupuolten ja kansojen välinen tasa-arvo. Laji kasvattaa fyysisen kunnon lisäksi sitkeyttä ja positiivista asennetta. Capoeira angolan opetukseen sisältyvät afro-brasilialaiset perinteet ja elämänfilosofia kasvattavat itseluottamusta, kehon ja mielen tuntemusta sekä itseilmaisua. Kaikki capoeirasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan lajiin.

FICA – Fundação International de Capoeira Angola
(ICAF, the International Capoeira Angola Foundation)

FICAn perustivat vuonna 1995 mestret Cobra Mansa, Jurandir sekä Valmir, ja ryhmän “päämajat” sijaitsevat Brasiliassa Salvadorissa, Rio de Janeirossa sekä Belo Horizontessa. FICAn toiminta-ajatus on capoeira angolan kulttuuriperinnön vaaliminen sekä lajin kehittäminen ja tunnetuksi tekeminen. Säännöllisten treenien lisäksi erityisesti Brasiliassa FICA koordinoi tai on mukana mm. tasa-arvoa, kulttuuria ja ihmisten sekä ympäristön hyvinvointia edistävissä projekteissa. FICA ylläpitää laajaa arkistoa, joka käsittää mm. audiovisuaalista aineistoa capoeira angolan ja siihen liittyvän afrikkalaisen diasporan tutkimuksesta.

FICAn juuret ovat kuuluisan “capoeiristan” Mestre Pastinhan (1889-1981) opeissa. Pastinha oli tunnettu ketteryytensä lisäksi filosofiastaan, ja hän teki kovasti töitä poistaakseen capoeiralla aikanaan olleen negatiivisen leiman. Capoeira angolaksi nimetty suuntaus korostaa lajin afrikkalaista kulttuuriperintöä.

Nykyisin FICAan kuuluvia harjoitusryhmiä on myös Yhdysvalloissa, Väli-Amerikassa, Euroopassa, Japanissa ja Venäjällä.